Przepisy

Focaccia

Składniki:

  • 650 g mąki
  • 22 g soli
  • 180 g rozczynu poolish (drożdże, woda, mąka)
  • 5 g świeżych drożdży
  • 240 ml wody
  • 220 ml mleka

Sposób przygotowania:

  1. Rozczyn przygotowujemy 12 godzin przed wyrabianiem ciasta (125 g mąki, 125 g wody, 7 g drożdży).
  2. Mieszamy rozczyn – drożdże, wodę oraz mleko.
  3. Następnie dodajemy mąkę, sól i posiekany rozmaryn. Wyrabiamy ciasto przez min. 10 minut, a następnie pozostawiamy je w misce do wyrastania na godzinę.
  4. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Ciasto umieszczamy na papierze i pozostawiamy do drugiego wyrastania.
  5. Rozgrzewamy kamień do pizzy do maksimum i kładziemy na nim blachę z uformowaną foccacią.
  6. Pieczemy focaccię przez ok. 45-50 minut, aż będzie lekko zarumieniona.

Prostokątny kamień do pizzy Weber