Składniki:
- 650 g mąki
- 22 g soli
- 180 g rozczynu poolish (drożdże, woda, mąka)
- 5 g świeżych drożdży
- 240 ml wody
- 220 ml mleka
Sposób przygotowania:
- Rozczyn przygotowujemy 12 godzin przed wyrabianiem ciasta (125 g mąki, 125 g wody, 7 g drożdży).
- Mieszamy rozczyn – drożdże, wodę oraz mleko.
- Następnie dodajemy mąkę, sól i posiekany rozmaryn. Wyrabiamy ciasto przez min. 10 minut, a następnie pozostawiamy je w misce do wyrastania na godzinę.
- Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Ciasto umieszczamy na papierze i pozostawiamy do drugiego wyrastania.
- Rozgrzewamy kamień do pizzy do maksimum i kładziemy na nim blachę z uformowaną foccacią.
- Pieczemy focaccię przez ok. 45-50 minut, aż będzie lekko zarumieniona.