Można bez końca opowiadać o zaletach grilli gazowych i elektrycznych, ale i tak wiadomo, że są tacy, dla których nic nie przebije atmosfery, jaką roztacza grillowanie na węglu. Poznaj więc nowoczesne grille węglowe!
Blask żaru, trzaski rozgrzanego brykietu i obłędny zapach dymu – tej atmosfery chyba nikomu nie trzeba specjalnie reklamować. Grill węglowy to magia BBQ sama w sobie. To niepowtarzalny klimat niosący ze sobą wspomnienia młodości, bezbłędnie kojarzący się ze swobodą, relaksem i najbardziej tradycyjnymi metodami szykowania posiłku. Nowoczesne grille węglowe zatrzymały w sobie cały ten urok, wzbogacając go o kilka rozwiązań, które grillowanie na węglu uczyniły jeszcze przyjemniejszym!
Niepowtarzalny klimat i praktyczne dodatki
Jak wszystkie grille marki Weber również te węglowe wy-konane zostały z nierdzewnych materiałów. Pokrywa i misa zabezpieczone są emalią porcelanową a ruszty wykonywa-ne ze stali nierdzewnej i żeliwa. Sprawia to, że grill będzie służył Ci przez wiele lat i wciąż doskonale się prezentował. Poza tym w pokrywie zostały zamontowane zamykane aluminiowe wywietrzniki, dzięki którym możesz z dużą dozą dokładności panować nad ilością żaru i co za tym idzie temperaturą. Pomoże w tym również termometr także wbudowany w pokrywę.
Grille Weber zostały wyposażone w praktyczne koła oraz uchwyty, dzięki czemu przestawianie sprzętu oraz jego ob-sługa są znacznie ułatwione. Możesz zdecydować się także na model z poręcznym bocznym blatem (np. Performer czy Summit), na który w trakcie grillowania będziesz odstawiać potrzebne rzeczy – naczynia, przyprawy itp. Na szczyp-ce i łopatki producent przewidział haczyki umieszczone
w obudowie grilla.
Warto także zaznaczyć, że Weber proponuje nie tylko grille w standardowym rozmiarze. Jeżeli zależy Ci na bardzo du-żym sprzęcie, bo w planach masz spotkania w licznej gru-pie, to w ofercie marki znajdziesz grille węglowe o średnicy rusztu nawet do 61 cm!
Każdy miłośnik grillowania doceni wszelkie ułatwienia w procesie czyszczenia grilla. W tym obszarze również nie spotka Cię zawód. System One-Touch to prosty sposób na usunięcie popiołu z misy.
ROZPALAMY GRILLA WĘGLOWEGO
Poznaj nasze sposoby!
Poradnik (rozpalanie grilla)
- Rozpalanie grilla: Umieść dwie lub trzy kostki rozpałki na ruszcie na węgiel. Podpal je. Dzięki użyciu kostek rozpałki rozpalanie grilla będzie szybsze.
- Zasypywanie węgla do grilla: Umieść wypełniony komin do rozpalania na palących się kostkach. Oprzyj metalowy uchwyt na krawędzi grilla i otwórz otwór wentylacyjny w podstawie.
- Przygotowanie grilla: Poczekaj, aż na brykietach pojawią się widoczne płomienie. Używając rękawic, wysyp brykiet z komina
do rozpalania na ruszt lub do koszy, w zależności od wybranej metody grillowania.