Przepisy

Karkówka z miodem i rozmarynem

Składniki:

  • 800 g karkówki bez kości paczkazrusiborza.pl
  • Przyprawa do karkówki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu gryczanego ecotrendy.pl
  • 8 gałązek rozmarynu
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • Świeży imbir (kawałek ok. 3 cm)
  • 4 jabłka
  • 2 cebule

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka i cebule kroimy w grubsze plasterki i siekamy drobno gałązki rozmarynu.
  2. W miseczce umieszczamy przyprawę , oliwę z oliwek, miód, ocet jabłkowy, posiekany rozmaryn i starty imbir. Całość mieszamy.
  3. Karkówkę nacieramy dokładnie marynatą oraz obtaczamy w niej plastry jabłek i cebuli. Układamy je na przemian w misce i włóż do lodówki na 12 godzin.
  4. Przed położeniem na grill karkówkę wyjętą z lodówki odstawiamy na 30 minut, aż osiągnie temperaturę pokojową.
  5. Rozgrzewamy grill do średniej temperatury (180⁰-200⁰C), następnie umieszczamy karkówkę na ruszcie i grillujemy przez 20-30 minut pod zamkniętą pokrywą. Na karkówce układamy gałązki rozmarynu. Od czasu do czasu przewracamy mięso i przekładamy na wierzch mięsa gałązki rozmarynu.
  6. Zamarynowane cebule oraz jabłka grillujemy w strefie temperatury bezpośredniej przez 6-8 minut.
  7. Na przygotowanej karkówce układamy grillowane plastry jabłka i cebuli.

Karkówka firmy Paczka z Rusiborza

Miód gryczany Ecotrendy