Przepisy

Łosoś glazurowany pastą z chili i czosnku

Składniki:

  • 4 filety z łososia

Marynata:

  • 3 łyżki Jasnego Sosu Sojowego Supreme Lee Kum Kee

Glazura:

  • 2 łyżki Pasty z Chili i Czosnku Lee Kum Kee
  • 2 łyżeczki Sosu Ostrygowego Premium Lee Kum Kee
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Łososia wkładamy do głębokiego naczynia, zalewamy marynatą i odstawiamy na 1 godzinę.
  2. Rozpalamy grilla. Jeśli używamy grilla węglowego, upewnijmy się, że jest w pełni rozpalony. Grill powinien być maksymalnie gorący, o czym świadczy biały nalot (popiół) na węglu drzewnym lub brykiecie.
  3. Grillujemy przez 5-7 minut, aż skórka będzie chrupiąca, a ryba prawie upieczona. Odwracamy rybę i grillujemy przez kolejne 2 minuty, a następnie ponownie odwracamy. Obficie smarujemy rybę glazurą i grillujemy przez 2 minuty.
  4. Wyjmujemy łososia z grilla, w razie potrzeby smarujemy pozostałą glazurą i podajemy od razu z grillowanymi warzywami. Do potrawy idealnie sprawdzą się grillowane szparagi, cukinia, a także brokuły.