Przepisy

Miodowe żeberka z pomarańczami

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych paczkazrusiborza.pl
  • 4 łyżeczki miodu ecotrendy.pl
  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Świeży rozmaryn i tymianek
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka nacieramy solą i pieprzem.
  2. Dzielimy pomarańczę na pół, następnie z jednej połówki wyciskamy sok, a resztę kroimy w plastry.
  3. Do wyciśniętego soku dodajemy oliwę, miód wielokwiatowy, świeży rozmaryn i tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie całość mieszamy i ponownie nacieramy żeberka powstałą marynatą.
  4. Przygotowane żeberka wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
  5. Rozgrzewamy grill do temperatury 180⁰-200⁰C, umieszczamy żeberka w strefie temperatury bezpośredniej i grillujemy przez 3 minuty z każdej strony.
  6. Po tym czasie zdejmujemy żeberka z rusztu i umieszczamy je na arkuszach folii aluminiowej. Na wierzchu umieszczamy plastry pomarańczy, następnie zawijamy folię.

Miód wielokwiatowy Ecotrendy