Przepisy

Mostek „Florida Style”

Składniki:

  • Mostek wołowy

Marynata:

  • 100 ml octu cydrowego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • Pęczek posiekanej kolendry
  • 6 ząbków czosnku
  • Sok z 4 limonek
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka lekko zmiażdżonych nasion pieprzu
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 łyżki soku ananasowego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy marynatę, a następnie umieszczamy w niej mostek. Mostek marynujemy przez noc.
  2. Wyjmujemy mostek z marynaty, lekko osuszamy i posypujemy solą i pieprzem.
  3. Mostek kładziemy na wędzarni Weber rozgrzanej do 120⁰C. Wędzimy ok. 5-6h. Od czasu do czasu smarujemy mostek marynatą z octu cydrowego i soku ananasowego. Do wędzenia używamy mieszanki drewienek Webera do wołowiny.
  4. Gdy mięso osiągnie temperaturę ok. 80-85⁰C zdejmujemy i pozostawiamy do odpoczywania na ok. 4-5 minut. Następnie kroimy mostek i podajemy.

Wędzarnia Smokey Mountain Cooker 47 cm

Wędzarnia Smokey Mountain Cooker 57 cm