4 łyżki stołowe Sosu Sojowego Jasnego Supreme Lee Kum Kee
3 łyżki stołowe Sosu Ostrygowego Lee Kum Kee
2 łyżki stołowe syropu klonowego
2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
4 drobno pokrojone cebule dymki
4 drobno rozgniecione ząbki czosnku
Sos:
150 g jogurtu greckiego
1 pęczek posiekanej świeżej kolendry
1 limonka (sok i skórka)
Sposób przygotowania:
Jagnięcinę nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej na całą noc).
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Umieszczamy jagnięcinę na blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Jagnięcinę pieczemy przez 30 minut. Zdejmujemy jagnięcinę z blachy i umieszczamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy pod pokrywą przez 10-15 minut.
Odstawiamy mięso na 10 minut, a następnie kroimy.
Do jogurtu dodajemy posiekaną kolendrę oraz sok i startą skórkę z limonki. Dobrze mieszamy i podajemy z jagnięciną.