Przepisy

Udziec jagnięcy z grilla

Składniki:

  • 2 kg udźca jagnięcego, bez kości
  • Sól i pieprz

Marynata:

  • 4 łyżki stołowe Sosu Sojowego Jasnego Supreme Lee Kum Kee
  • 3 łyżki stołowe Sosu Ostrygowego Lee Kum Kee
  • 2 łyżki stołowe syropu klonowego
  • 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
  • 4 drobno pokrojone cebule dymki
  • 4 drobno rozgniecione ząbki czosnku

Sos:

  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 pęczek posiekanej świeżej kolendry
  • 1 limonka (sok i skórka)

Sposób przygotowania:

  1. Jagnięcinę nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej na całą noc).
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Umieszczamy jagnięcinę na blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Jagnięcinę pieczemy przez 30 minut. Zdejmujemy jagnięcinę z blachy i umieszczamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy pod pokrywą przez 10-15 minut.
  3. Odstawiamy mięso na 10 minut, a następnie kroimy.
  4. Do jogurtu dodajemy posiekaną kolendrę oraz sok i startą skórkę z limonki. Dobrze mieszamy i podajemy z jagnięciną.