Grille

Grilluj według idei Low&Slow i wydobądź maksimum smaku z każdego dania

Dzisiaj terminy „BBQ” i „grillowanie” stosuje się właściwie wymiennie. Warto jednak wiedzieć,że pierwotnie ich znaczenie było całkiem odmienne i do dzisiaj dla profesjonalnych grillmasterów BBQ oznacza tylko jedno – przygotowywanie potrawy zgodnie z zasadą „low and slow”.

Co oznacza grillowanie metodą BBQ?

BBQ jest pojęciem znacznie węższym od terminu oznaczającego grillowanie jako ta- kie. Dodatkowo to określenie często bywa mylone z wędzeniem w polskim rozumieniu tego słowa. Ten chaos pojęciowy jest uzasadniony o tyle, o ile w języku polskim trudno jest odnaleźć słowo, które oddawałoby bezpośrednio ideę BBQ. W odniesieniu do grillowania BBQ opiera się na znacznie niższych temperaturach. W odniesieniu do wędzenia – na wyższych. Temperatura w procesie BBQ zazwyczaj zamyka się w przedziale 110-120 stopni C. Drugim kluczowym elementem niezbędnym w metodzie BBQ jest dym. Można powiedzieć, że BBQ to właśnie powolne pieczenie potrawy w dymie z zastosowaniem niewysokiej temperatury – „low and slow”.

Dzięki tej metodzie dochodzi w grillowanych produktach do powolnegościnania się białek, które mają wystarczająco dużo czasu, by wejść w reakcję z cukrami. Jest to proces zwany „reakcją Millarda”, w wyniku którego potrawy zyskują ciemnobrązowy kolor a także charakterystyczną glazurę. Dodatkowo reakcja ta pozwala wyzwolić jedyną w swoim rodzaju nutę umami.

Marka Weber szczególnie docenia możliwości płynące z przygotowywania potraw według zasady „low and slow”, dlatego dostarcza sprzęt grillowy, z którym uzyskanie pożądanego efektu smakowego stanie się bajecznie proste. Grille węglowe oraz wędzarki z pokrywą i wbudowanym termometrem umożliwiają kontrolę ciepła, dzięki czemu możesz z łatwością zawęzić zakres temperatury.

Warto również wspomnieć, że dzięki przemyślanej konstrukcji wędzarni Smokey Mountain możesz na niej umieścić nawet 6 kg mięsa na raz, co oznacza, że bez najmniejszego kłopotu przygotujesz pokaźnych rozmiarów mostek, żeberka a nawet całego kurczaka!

Niekwestionowanym hitem i nowością, która już podbija serca miłośników tradycyjnego grillowania w amerykańskim stylu są grille m drzewnym. To cudowne połączenie fantastyczego aromatu, autentycznego rytuału rozpalania z najnowszej technologii w postacizintegrowanego mu Weber Connect, który pozwoli precyzyjnie dobrać peraturę do metody BBQ, a jeśli będzie potrzeba, grzeje Twój grill nawet do 315º C.

Wędzarnia Smokey Mountain Cooker 57 cm

Wędzarnia Smokey Mountain Cooker 47 cm

Master-Touch GBS Premium E-5770

Master Touch GBS SE E-5775

SmokeFire EX6 GBS – grill na pellet

SmokeFire EX4 GBS – grill na pellet