Przepisy

Boczek wieprzowy śliwkowo – imbirowy

Składniki:

  • 1 kg boczku wieprzowego
  • 3 duże śliwki

Marynata:

  • 4 łyżki Jasnego Sosu Sojowego Supreme Lee Kum Kee
  • 4 łyżki wina ryżowego Shaoxing
  • 40 g świeżo pokrojonego imbiru

Glazura:

  • 2 łyżki Sosu Hoisin Lee Kum Kee
  • 2 łyżki Sosu Ostrygowego Premium Lee Kum Kee
  • 2 duże śliwki
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Usuwamy skórkę z boczku, jeśli występuje. Boczek kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Wieprzowinę umieszczamy w dużym naczyniu.
  2. Plastry boczku smarujemy marynatą i odstawiamy na co najmniej 30 minut lub na całą noc w lodówce.
  3. Aby zrobić glazurę, usuwamy pestki ze śliwek, kroimy na połówki i wkładamy do robota kuchennego wraz z sosami. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. W międzyczasie kroimy pozostałe śliwki, usuwamy pestki i smarujemy glazurą.
  5. Rozgrzewamy grilla. Jeśli używamy grilla węglowego, upewnijmy się, że jest w pełni rozpalony. Grill powinien być maksymalnie gorący, o czym świadczy biały nalot (popiół) na węglu drzewnym lub brykiecie.
  6. Umieszczamy plastry wieprzowiny na grillu i pieczemy przez 2 minuty, następnie odwracamy. Gdy boczek jest prawie gotowy, smarujemy glazurą i kładziemy glazurowane połówki śliwek na ruszcie.
  7. Grillujemy do momentu, aż boczek i śliwki upieką się z obu stron. Podajemy z pozostałą glazurą.