Usuwamy skórkę z boczku, jeśli występuje. Boczek kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Wieprzowinę umieszczamy w dużym naczyniu.
Plastry boczku smarujemy marynatą i odstawiamy na co najmniej 30 minut lub na całą noc w lodówce.
Aby zrobić glazurę, usuwamy pestki ze śliwek, kroimy na połówki i wkładamy do robota kuchennego wraz z sosami. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
W międzyczasie kroimy pozostałe śliwki, usuwamy pestki i smarujemy glazurą.
Rozgrzewamy grilla. Jeśli używamy grilla węglowego, upewnijmy się, że jest w pełni rozpalony. Grill powinien być maksymalnie gorący, o czym świadczy biały nalot (popiół) na węglu drzewnym lub brykiecie.
Umieszczamy plastry wieprzowiny na grillu i pieczemy przez 2 minuty, następnie odwracamy. Gdy boczek jest prawie gotowy, smarujemy glazurą i kładziemy glazurowane połówki śliwek na ruszcie.
Grillujemy do momentu, aż boczek i śliwki upieką się z obu stron. Podajemy z pozostałą glazurą.