1 łyżka oleju roślinnego (rzepakowy lub słonecznikowy)
400 g mieszanki serów (mozzarella i ser feta)
1 jajko (na każdą łódeczkę chaczapuri)
Masło (do każdej łódki ok. jedna łyżka pod koniec pieczenia)
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy rozczyn – do pokruszonych drożdży dodajemy cukier. Następnie wlewamy lekko podgrzane mleko z wodą. Całość mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i zaczynamy ręcznie wyrabiać ciasto. W ostatnim etapie wyrabiania dodajemy łyżeczkę oleju. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie gładkie i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Przygotowujemy farsz z serów – rozdrobnioną mozzarellę oraz fetę dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części, które następnie rozwałkowujemy podsypując mąką.
Na rozwałkowane ciasto kładziemy ser. Formujemy z ciasta łódeczki.
Przygotowane łódeczki pieczemy na kamieniu w temperaturze 250-300⁰C, aż zarumienią się brzegi. Następnie do każdej łódeczki wbijamy jajko oraz dodajemy odrobinę masła. Przygotowane chaczapuri pieczemy do momentu ścięcia jajka.