Przepisy

Chaczapuri z jajkiem

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych
  • szkl. ciepłego mleka
  • szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju roślinnego (rzepakowy lub słonecznikowy)
  • 400 g mieszanki serów (mozzarella i ser feta)
  • 1 jajko (na każdą łódeczkę chaczapuri)
  • Masło (do każdej łódki ok. jedna łyżka pod koniec pieczenia)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy rozczyn – do pokruszonych drożdży dodajemy cukier. Następnie wlewamy lekko podgrzane mleko z wodą. Całość mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i zaczynamy ręcznie wyrabiać ciasto. W ostatnim etapie wyrabiania dodajemy łyżeczkę oleju. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie gładkie i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
  2. Przygotowujemy farsz z serów – rozdrobnioną mozzarellę oraz fetę dokładnie mieszamy.
  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części, które następnie rozwałkowujemy podsypując mąką.
  4. Na rozwałkowane ciasto kładziemy ser. Formujemy z ciasta łódeczki.
  5. Przygotowane łódeczki pieczemy na kamieniu w temperaturze 250-300⁰C, aż zarumienią się brzegi. Następnie do każdej łódeczki wbijamy jajko oraz dodajemy odrobinę masła. Przygotowane chaczapuri pieczemy do momentu ścięcia jajka.

Kamień do pizzy z uchwytami