Przepisy

Pieczone jabłka z miodem, orzechami i żurawiną

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 3 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki pokruszonych orzechów laskowych i brazylijskich
  • 4 łyżki żurawiny
  • 1,5 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy grill do temperatury 180⁰C.
  2. Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy, odkrajamy górę i wydrążamy gniazda nasienne tak żeby spód jabłka pozostał.
  3. Jabłka kładziemy na tacce aluminiowej lub płycie żeliwnej na grillu. Można także grillować jabłka bezpośrednio na ruszcie.
  4. Każde jabłko wypełniamy odrobiną masła i dodajemy miód. Następnie dodajemy pokruszony mix orzechów oraz żurawinę. Posypujemy szczyptą cynamonu.
  5. Jabłka przykrywamy odciętymi wierzchołkami.
  6. Pieczemy na grillu pod pokrywą 20 – 25 minut metodą pośrednią (nie bezpośrednio nad żarem). Przeczytaj na temat metod grillowania na stronie www.weber.com
  7. Po tym czasie sprawdzamy przy pomocy patyczka do szaszłyków czy jabłka są miękkie.
  8. Podajemy po wyjęciu z grilla. Możemy je dodatkowo polać syropem lub jogurtem.

Orzechy laskowe Ecotrendy

Żurawina suszona Ecotrendy