Przepisy

Sałatka z awokado i krewetkami

Składniki:

  • 2 garście miksu sałat
  • ½ awokado
  • 300 g krewetek
  • 1 chili
  • 18 pomidorków koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • Wino białe półwytrawne
  • Świeża kolendra
  • Sól, pieprz

Sos sałatkowy:

  • Olej z pestek dyni ecotrendy.pl
  • Sok z limonki
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego ecotrendy.pl
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
  2. Miks sałat płuczemy, następnie osuszamy i przekładamy do miski. Do sałaty dodajemy pokrojone w kostkę awokado, a następnie dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Chili kroimy w plasterki i dodajemy do sałatki, a potem dodajemy posiekaną świeżą kolendrę.
  3. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki.
  4. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy plasterki czosnku i podsmażamy. Następnie dodajemy krewetki, przyprawiamy je solą i pieprzem i wlewamy białe wino. Całość dusimy przez 2-3 minuty.
  5. W miseczce umieszczamy wszystkie składniki sosu i dokładnie mieszamy.
  6. Przestudzone krewetki wraz z zawartością patelni dodajemy do sałatki.
  7. Na koniec dodajemy przygotowany sos sałatkowy.

Olej z pestek dyni Ecotrendy